Aftrekbaarheid eindejaarsgeschenken

Met de start van het nieuwe kwartaal begin je misschien al te denken over de attenties die je met eindejaar wil schenken aan je klanten. Hoe zit het ook alweer met de aftrekbaarheid van deze kosten?

Fiscaal

Je kunt relatiegeschenken fiscaal voor 50% in mindering brengen van jouw belastbaar beroepsinkomen.

Op deze algemene regel bestaan er uitzonderingen:

  • Geef je aan professionele klanten relatiegeschenken van meer dan 250 euro per jaar, dan kun je die 100% aftrekken. Klinkt goed? Toch is dit niet echt ideaal. Om hiervan te genieten dient er een fiscale fiche 281.50 opgemaakt te worden op naam van de verkrijger. De belastingen beschouwen het geschenk dan als een belastbaar voordeel van alle aard. Je klant betaalt met andere woorden belastingen op zijn geschenk.
  • Deel je geschenken uit aan jouw klanten tijdens een zakenreis in het buitenland, dan zijn deze relatiegeschenken voor 100% aftrekbaar. Waar je je geschenken precies aankoopt, maakt niet uit. Relatiegeschenken die je in België aan buitenlandse klanten geeft, blijven slechts voor 50% aftrekbaar.

BTW

Je behoudt het recht op btw-aftrek bij aankoop van relatiegeschenken, als:

  • Het geschenk een waarde heeft van minder dan 50,00 euro (exclusief btw);
  • Je kan het bewijs leveren dat de goederen als handelsgeschenk zijn weggegeven;
  • Het niet om tabaksproducten of geestrijke dranken gaat.

Bijkomstig aandachtspunt: de Administratie staat de aftrek slechts toe voor 1 relatiegeschenk per klant en per kalenderjaar. Deel je dus meerdere geschenken uit aan je klanten doorheen het jaar, dan kan je slechts voor één geschenk het recht op aftrek uitoefenen.

Tip

Reclameartikelen zoals balpennen, sleutelhangers, kalenders, … zijn voor 100% aftrekbaar mits een aantal voorwaarden. Het reclameartikel moet een geringe waarde hebben en de benaming moet er opvallend en blijvend op staan met de bedoeling om je onderneming naambekendheid te geven.